Väldigt varmt, lite rastlös, ingen bil och mer matlagning

Ja, då gick jag ut hårt för cirka två veckor sedan och joggade lätt (inte sprang). Jag kände att det flöt på så bra och kondis och muskler hängde med. riktigt taggad att kunna gasa på lite till… Ack så dålig man känner sin kropp när man blir lite äldre 🙂 Mitt knä funkade inte efter det så jag har tagit det lugnt ett tag nu. Det gör att man blir lite rastlös då bilens punka tar nästan 14 dagar att fixa (bara en vecka kvar… om vi har tur).

Även om vi faktiskt kan göra massa saker så finns inte glädjen där riktigt. Corona hänger som en tung sten över alla och man påminns hela tiden om risker och förhållningssätt. Inga besök av familjen då alla håller sig i Sverige och själva och så träffar vi en väldigt begränsad skara vänner här just nu. Längtar verkligen efter mina barn, deras respektive, familjen och vännerna i Sverige.

Ingen depp utan pepp…

Hur som helst så får vi dela med oss av goda rätter att tillaga hemma istället för att åka ut på massa aktiviteter. Här kommer en favorit där alla konstiga ingredienser tagits bort så man kan ha allt hemma och göra det lätt för sig 🙂 Precis lika gott tycker jag.

Shakshuka med fetaost för två personer

Ingredienser:
4 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 röd eller gul paprika, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk torkad koriander
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
4 ägg
1 burk tomater (gärna körsbärstomater)
ca 1/2–1 dl vatten (använd tomatburken så får man med allt)
1/2 dl smulad fetaost alt. fetaost i olja (små kuber)

Till servering:
Baguette, chiliflakes, koriander, olivolja och flingsalt

Gör så här:
Stek löken i olivolja på medelvärme, tills den blir gyllenbrun och börjar karamelliseras. Tillsätt paprika och vitlök och stek i ca 5 minuter till.

Tillsätt salt, paprikapulver, spiskummin, koriander och gurkmeja. Rör och låt kryddornas smaker komma fram, ca 2 minuter.

Tillsätt de krossade tomaterna och ca 1/2 dl vatten. Låt koka i 20–25 minuter och rör om då och då. Jag brukar ha locket lite på glänt så det får ånga av sig lite.

När såsen är klar. Gör gropar för äggen med en sked, och knäck försiktigt i dem, fortsätt koka i cirka 7–10 minuter tills äggen fått en bra konsistens för dig. Håll locket på under den tiden.

Strö över fetaost direkt och dekorera inför servering, med koriander, flingsalt och persilja om det finns. Ringla över olivolja, och servera med baguette.

Så här ser det ut i pannan när äggen kokar…

När du lagt på fetaost, olja, koriander och flingsalt innan servering.

Lämna en kommentar