Flytta till Frankrike…

Nu är vi på gång…

Lägenheten i Stockholm är tömd och alla våra möbler är nu på väg till vårt nya hem i Frankrike. Det känns väldigt spännande och utmanande på samma gång.

Det finns en massa saker man bör tänka på innan flytt till annat land har vi fått erfara och sannolikt har vi inte tänkt på allt ännu. Vi läste en hel del tidningar för utlandssvenskar i Frankrike innan och kikade på annonser mm för att få lite koll på flyttfirmor, försäkringar, hälso- och sjukvård, relevanta föreningar för utlandssvenskar etc. Vi kontaktade även bolag i Sverige som specialiserat sig på utlandsflyttar och skatteregler samt besökte mässan ”Flytta utomlands” som arrangeras ett par gånger per år i Stockholm.

Några tips på vägen kan vi nog delge i alla fall plus kommer att återkoppla eventuella misstag vi gjort så andra kan lära av dessa…

Förnya pass och körkort innan du flyttar – Det förenklar. Vår miss var att vi gjorde det några dagar innan vi åkte iväg vilket innebär att vi inte kan hämta ut de REK som ligger och väntar på oss nu utan måste försöka förlänga liggetiden för dessa vilket inte är helt enkelt.

Anlita ett flyttföretag som har som profession att flytta svenskar utomlands och tvärtom. Våra möbler har ännu inte anlänt till oss men hittills så har allt funkat enligt plan. Om det visar sig att det inte skulle funka så kommer vi varna för företaget och annars rekommendera varmt. Återkommer om detta…

Flytta över alla tillgångar, sälj fonder och rådgör med experter för vad en utlandsflytt innebär och vilka olika alternativa lösningar som finns för att allt ska bli rätt och riktigt. Det är ett snårigt regelverk och man behöver både en expert i Sverige likväl som i Frankrike (eller det land man flyttar till).

Kolla av alla sjukvårdsförsäkringar. Det finns ingen anledning till att betala dyra privata försäkringar som du sannolikt inte kommer att nyttja, se över dina behov och tala med ett försäkringsbolag. Vi valde Allianz som kan erbjuda helhetslösningar på både hus, bil och hälsa + hund vilket varit bra. Kontoret finns även i vår lilla by så det är bara att gå dit och prata med dem direkt vilket förenklar kommunikationen för oss.

Äger du din bil eller leasar? Vi hade en företagsleasing vilket innebär att vi behöver sälja den. Regelverket säger att du måste äga en bil privat i ett år innan du skriver över den till Frankrike annars blir det en massa tull och skatter så det inte lönar sig att ta in bilen utan köpa en på plats. Hade vi vetat detta tidigare så hade vi sannolikt köpt loss bilen tidigare.

Vi har massor av saker att fixa ytterligare när vi officiellt flyttar hit den 1 oktober och vi mellanlandar i augusti-september i Sverige. Vårt nya fas i livet och ett äventyr har just börjat.

Fortsättning följer…

Annika och Danne Voltaire

En reaktion på ”Flytta till Frankrike…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s