Nu vet vi hur ostron blir till. Detta är faktiskt något som vi undrat över då det är något som finns på menyn överallt i dessa trakter. Vi gjorde ett besök på ”La Ferme Marine” som ligger lite utanför byn och som även har skaldjurs- och ostronbuffé i sin restaurang.
Här odlar man också sina egna ostron och restaurangen är en kompletterande inkomstkälla. Cirka 10% av alla ostron i Frankrike kommer från Languedoc (resterande från Atlanten). Att ostronen skiljer sig åt är givet både på grund av klimatet men även ostronen beter sig olika på grund av detta.
Man köper in odlade baby-ostron från ett kvalitetssäkrat laboratorium. Dessa sätts fast på långa snören med en speciell cement som tål saltvattnet. De små ostronen sätts ut under april i syfte att kunna växa till sig innan vattnet blir varmare.
Ett ostron som odlas här har en tillväxt som är dubbelt så snabb jämfört med Atlanten. Här tar det cirka 6-8 månader för ett ostron att bli odlingsbar (ätbar i storlek). Anledningen är att vi inte har ebb och flod som det är i Atlanten. Ostronen stannar då hela tiden i vattnet och äter av de organismer som finns hela tiden (de behöver inte matas med något utifrån utan all näring finns i vattnet).
På ”La Ferme Marine” har man även erhållit det finaste pris för sina ostron. Detta görs via blindtester och hög kvalitet är något man värnar om väldigt mycket här i Frankrike.